Bertus Berghuis vraagt landelijk steun voor het herbouwen van het kasteel 'Oud-Haerlem

Bertus Berghuis heeft afgelopen week een mail gestuurd naar Zohair Elyassini. VVD Kamerlid en verantwoordelijk voor o.a. cultuur. Lees hieronder de mail vanuit Bertus zijn pen.

Geachte heer Elyassini ( beste Zohair )

Uw medewerking aan een ZOOM gesprek op 10 maart jl. in de IJmond heeft op mij indruk gemaakt. Ik ben raadslid VVD Heemskerk. Cultuur hoort in onze samenleving, maar moet ook nut en waarde hebben, vandaar mijn mail aan u.

In Heemskerk liggen de funderingen van het grootste kasteel van Nederland, gebouwd in 1248 en verwoest in 1351. In 1930 is het grootste kasteel van Nederland her-ontdekt. Het is momenteel onzichtbaar in een gebied van 9000M2. Zo ligt het al die jaren en zo zal het ook blijven liggen en hebben onze voorouders voor niks gevochten en hun leven opgeofferd. 

Onze wens is het kasteel herbouwen op de bestaande funderingen, dit is voor de IJmond een toeristische bezienswaardigheid en cultuur in opperste forma.

Onze voorouders hebben van 1248 tot 1351 grote offers gebracht en wij kunnen hun een grote dienst en eer bewijzen om het Kasteel oud-haerlem te herbouwen Zodat zij niets voor niets zij gestorven.

Dat kan met uw hulp als VVD-kamerlid met cultuur in uw portefeuille. Het zal ons in de IJmond ook helpen om een goede verkiezingsuitslag te halen, bij de aanstaande gemeenteraad verkiezingen in Maart 2022. 

Hoe? Persoonlijk denk ik aan fondsen van het RIJK-Provincie N-H-Europese fondsen (Financiering voor cultuur uit de Europese Structuurfondsen) via onze VVD mensen in Europa. Als extra financiĆ«le dragers is er een mogelijkheid om bij herbouw kasteel woningen voor jonge mensen en ouderen welke zelfstandig willen blijven wonen te realiseren.  Ook zal bij bezichtigingen van het grootste kasteel van Nederland geld worden gevraagd, in de nabijheid is ook een kasteel Assumburg met haar prachtige kasteeltuin. Ook is er een verbinding met het landgoed Marquette en het kasteel Marquette. 

Zohair een prachtige gelegenheid dat de VVD zowel landelijk als plaatselijk wel degelijk serieus om cultuur geeft. 

Graag zou ik hierover met jouw in contact willen komen om dit samen te gaan realiseren.

Ik hoor het graag van je.

Bertus Berghuis


Zet cookies aan om de video te tonen.